Carnea de vinat se poate consuma fara nici o restrictie, cu exceptia normelor sanitare impuse in zona respectiva
Carnea de vanat poseda o valoare nutritionala exceptionala! Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Pierre-Henri Ducluzeau – expert nutritionist al Facultatii de Medicina din Angers, la cererea Federatiei Nationale de Vanatoare (Franta).
Carne de vânat tânăr este, în general, ușor de digerat. Păsările mici, de obicei consumate în scurt timp după vânat, sunt considerate a fi la fel de usor de digerat ca păsările de curte. Vânatul la sol, care este clasificat ca și carne rosie, este de obicei ușor digerabil, dar unele tipuri de carne, cum ar fi iepurele, pot fi bogate în elemente care il fac mai rezistent la digestie decat carnea achiziționată de la un măcelar. Carnea de vânat bătrân, sau de la un animal epuizat în goana, este mai puțin de dorit, dar poate fi îmbunătățită prin marinare timp de mai multe ore, de obicei, într-un amestec de vin, oțet, și condimente.
Carnea de vanat este superioara celei de peste prin continutul mai mare de fosfor, si celei de vita, porc sau miel prin continutul mai mare de potasiu. Are un continut mai mare in fier decat spanacul. Pentru ca vanatul se misca foarte mult liber in natura, carnea lui este foarte putin grasa, iar grasimea pe care o contine este de foarte buna calitate.
Carnea de potarniche este mai bogata in potasiu, in fosfor si in fier si de trei ori mai putin grasa decat carnea de pui avand in acelasi timp un continut mai scazut de sodiu. 100 gr de carne de potarniche, de fazan sau de iepure acopera 1/3 din necesarul zilnic de proteine. Carnea de iepure este printre cele mai larg consumate. Iepure tanar este, de obicei prăjit, iar din iepurele in vârstă se pot face pateuri și plăcinte, ghiveci, etc. Iepure poate fi umplut cu pâine și ierburi înainte de coacere, pus la vas de lut cu straturi de bacon sau șuncă, și inabușit cu legume.
Cu numai 4,3% lipide carnea de mistret este bogata in fosfor necesar unui sistem osos si dentar solid, in potasiu necesar limitarii tulburarilor cardiace si relaxarii musculare. Carnea de caprioara si cerb este de 25 de ori mai putin grasa decat carnea de vita si contine 20% acid oleic – component al familiei monoacizilor grasi nesaturati – cu rol de diminuare a cantitatii de colesterol din sange.